A memória jellemzői


Együtt tartok egy jákó és egy ara papagájt. Egy alkalommal, amikor magukra hagytam őket a ketrecben, az akkor már 14 éves jákó azelőtt nem tapasztalt kreativitást mutatott, hogy kiszabaduljon a ketrecéből: az általam eszkábált, csavaranyából és huzalszálból készült zárszerkezetet feltörte és kijött.

Amikor hazaértem (a másik papagájjal voltam sétálni), csak az ara ült a kalitkában, a jákó hiányzott. Pedig már évek óta ugyanezt a szerkezetet használtam. Azonnal a keresésére indultam, mert persze mindez a kinti madárházban történt, így a papagáj elrepült.

17 órakor, mire már kezdtem feladni, végül magától visszatért egy tölgyfahoz a madárház teteje mellett, és 20 percen belül le is repült hozzám. Később kiderült, hogy a lakóhelyünktől fél kilométerre láttak őt korábban. Szóval kihúzta a huzalt, kinyitotta a zárat, és kiszabadította magát. A ketrec ajtaja becsapódott és magától bezáródott, amit egy rugós biztonsági zárnak köszönhetek - az ara ezért maradt a helyén.

Videón nézegettem nemrég az egyesült állomok-beli Virginia Bush hasonló beszámolóit, neki is kifigyelte a jákója, ahogy a ketrec zárját működteti és ő is ki tudta szabadítani magát - világszerte ismert jelenség áldozata lettem tehát, persze panaszra nincs okom, hisz végül baj nem történt. A papagájok tulajdonosai most bizonyára többen is egyetértéssel bólinthatnak, sokuk visszaemlékezhet olyan eseményekre, amikor a papagáj a "biztonságos" ketrecekből ki tudott szabadulni.

Mindig meglepett, hogy a kisállat-papagájok mennyire emlékeznek ezekre a dolgokra. Egy elutazásom alkalmával egy francia cserediákot bíztam meg a feladattal, hogy etesse a madarakat. A néhány hetes rendszer végére megtanultak több francia kifejezést is, amire a mai napig is emlékeznek és időnként elmondják őket. Így működik a papagájok kicsi, de hatékony agya: rengeteg meglepetést tartogat!