Papagájsimogatás


Az ember legkifinomultabb égrékszerve a szeme után a keze. Éppen ezért mi emberek szeretünk megérinteni a dolgokat, szeretett háziállataink megérintése pedig varázslatos élmény lehet. Magam is sokféle állatot tartok otthon - kutyát, több macskát és persze sok papagájt, és én is szeretem megérinteni mindegyiküket.

De van itt valami, amivel érdemes tisztában lennie annak, aki egy kézszelíd papagájhoz ér hozzá. Az emberek a fejük tetejétől a farkuk hegyéig szoktak állatokat simogatni. Ez sok emlősnél működik, de egy ivarérett papagájból párzási reakciókat - az ember etetésére tett kísérlet, később aggresszív viselkedés, aztán esetleges tojásrakás illetve tojófészek építése - válthat ki. Erre pedig nem minden papagáj gazdája van felkészülve, sokuknak fogalmuk sincs, hogy a problémákat ők maguk okozták.

A papagájok megszokhatják, hogy simogatják őket. De azt mondanám, hogy nem esetükben közel sem lehet preferált módszer, hogy így érintsék meg őket. A legtöbb papagáj inkább csak a fejükön lévő tollakon szereti az érintést, vakargatást.

Általában a fejüket oda is tartják, mintegy kérve, hogy ne a farka, hanem a csőre irányába simogasson az ember. Egy papagáj, aki élvezi, hogy megvakarták a fejét, az érintésre reagálva összes tollát felborzolja - ebből lehet látni, hogy az ember helyesen jár el.